Ontwerpen vanaf een blanco A4

Blog_Martijn_Buijze web

Martijn Buijze, senior mechanical engineer

Bij DEMCON krijg ik de kans om als mechanical engineer de mechanische onderdelen van een systeem vanaf een wit A4-tje te ontwerpen. Dat betekent dat ik steeds iets nieuws mag bedenken. Dat is zeldzaam, want bij andere bedrijven werk je vaak iets uit en lever je daar de tekeningen voor op. Als engineer mag ik echt creatief zijn en een oplossing bedenken voor het probleem van de klant.

Ruimte krijgen
Na de opleiding Autotechniek ben ik zestien jaar geleden, via een machinefabriek waar ik toen werkte, terecht gekomen bij DEMCON. In de jaren dat ik hier werk, is DEMCON gegroeid van 25 mensen naar meer dan 400. We draaien inmiddels veel grotere en meer diverse projecten, waarbij ik als engineer steeds meer de kans krijg om beter over een bepaald probleem na te denken. Waar ik eerder, toen het team nog kleiner was, ook druk was met bijvoorbeeld analysewerk en inkoop, zijn we nu zo groot dat ik mij volledig op de techniek kan focussen en kan doen waar ik echt goed in ben. Wat ik graag doe, is een nieuw concept neerzetten, het uitwerken en zodra de eerste modellen in CAD staan, doorgaan naar het volgende project. Die ruimte krijg ik bij DEMCON. Daarnaast deel ik graag mijn kennis met andere mensen. Ik wil ze prikkelen om zelf oplossingen te bedenken. Als senior doe ik dat door de jongere mensen uit mijn team tijdens een project te begeleiden.

Als je bij een bedrijf aan de slag gaat weet je, ik begin in deze rol en als alles goed gaat ben ik over zoveel jaar daar. Dat gaat hier anders. Bij DEMCON mag je zelf je carrière plannen. Je kunt hier doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Soms moet je ernaar op zoek, maar je zal het vinden.

Uitdagend werk
Ik zeg altijd, de secundaire arbeidsvoorwaarde bij DEMCON is dat je leuk werk hebt. Je motiveert mensen door ze een uitdaging te geven. Die uitdaging zit hier in het werk. Je doet dat samen met mensen die hun werk, net als ik, leuk vinden en hier niet per se zijn om carrière te maken. Dat zorgt voor een leuke werksfeer. Je kan bij iedereen binnenlopen en ondanks de groei vind ik dat de manier waarop je met elkaar omgaat eigenlijk hetzelfde is gebleven.