Rob Reilink: Chileense munten

“Ik ben nu 4 jaar werkzaam bij DEMCON, wat voor mij om verschillende redenen het ideale bedrijf is om voor te werken. Zo is het hier heel gebruikelijk om je theorieën over bepaalde systemen direct in de praktijk te brengen en het te testen. Tevens zijn de werkzaamheden bij DEMCON nooit éénzijdig. Ik ben hier met veel verschillende projecten bezig waarbij ik telkens in aanraking kom met verschillende producten. Een mooi voorbeeld van zo’n divers project, was het project omtrent de muntsorteermachine waarvoor ik naar Chili afreisde.”

Foute munten

In 2015 had De Koninklijke Nederlandse Munt (De Munt) de opdracht om een grote zending munten te leveren in Chili. Het bleek echter dat de kwaliteit van een bepaald percentage munten te wensen overliet. Deze “foute munten” moesten dan ook uit de totale zending gesorteerd worden. Aangezien dit een te grote klus is om met de hand te kunnen doen, schakelde De Munt DEMCON in om hier een systeem voor te ontwikkelen. Aangezien de munten al naar Chili waren verscheept, moest dit systeem in Chili worden afgeleverd en operationeel worden gemaakt.

Weinig tijd, hoge druk

“Aangezien De Munt een boete kon verwachten wanneer de munten niet op tijd klaar zouden zijn, lag er veel tijdsdruk op onze projectgroep. Los van het feit dat deze tijdsdruk een uitdaging was, gaf het ook een hele andere beleving aan het project. Zo speelden de kosten voor het ontwerpen van het systeem een veel kleinere rol dan normaal. Als wij bijvoorbeeld een onderdeel nodig hadden moest dat er ook direct komen, ongeacht de kosten.

Wachten op het vertrek

“Toen het systeem eenmaal klaar was, moest het in Chili worden geïnstalleerd. Hiernaast moesten in Chili ook de laatste testen worden uitgevoerd, de laatste foutjes worden verholpen en moest het lokale personeel over het bedienen van de machine worden geïnstrueerd. Ik was vanuit onze projectgroep aangesteld om dit, samen met een afgevaardigde van De Munt en één van de Chileense medewerkers, uit te voeren. Aangezien het niet duidelijk was wanneer de machine precies door de douane zou komen, kreeg ik na ongeveer een week stand-by staan te horen dat ik de volgende dag in Chili moest zijn.

Houten kratten en een oude loods

“Voorafgaand aan mijn vertrek had ik een voorstelling gemaakt van de omgeving waar ik zou komen te werken. Het bleek al snel dat deze voorstelling niet klopte met de werkelijkheid. De muntsorteermachine moest niet geïnstalleerd worden in een moderne en zwaar beveiligde valutaoverslag, maar in een stoffige oude loods die vol stond met houten kratten gevuld met munten. Hier werkte ik, met ondersteuning van mijn collega’s in Nederland, aan het installeren van het systeem. De omgeving, de tijdsdruk en het werken aan de andere kant van de wereld maakten dit tot één van de meest bijzondere project waar ik aan heb gewerkt.

Deel deze blog

facebooklinkedin2twitter