Betrokken van kop tot staart

Matthijs_Oonk_kleiner

Matthijs Oonk, senior electronics engineer

Eind 2004 begon ik, na de opleiding Embedded Systems op het hbo in Arnhem, als junior bij DEMCON. Meteen kreeg ik de indruk dat het werk hier veel afwisseling bood en sindsdien heb ik aan projecten van alle business units kunnen werken. Mijn interesse bleek het grootst voor medische systemen en inmiddels heb ik gewerkt aan een niet-invasieve bloeddrukmeter en aan een apparaat voor oogchirurgie. Waar vind je nou een firma waar je zoveel afwisseling hebt? Die dynamiek moet je wel liggen, maar het spreekt me aan dat ik systemen maak met een mooi doel.

Als senior electronics engineer ben ik van het concept design tot het laatste testwerk betrokken bij een project. Hoewel ik niet alles zelf uitvoer, ben ik er wel verantwoordelijk voor. Daaronder valt meer dan alleen de printplaat. Ook de architectuur, veiligheid, deelsysteemselectie en de verbindingstechnieken vallen onder mijn takenpakket. In mijn functie ben ik zowel technisch inhoudelijk, als met de grotere lijnen van een project bezig. Samen met de klant en de systeemontwerper zet ik het concept eerst neer in grove blokken en vul ik later de details in. Daarnaast praat ik met toeleveranciers en stuur ik andere collega’s aan. De rest van de tijd ben ik techneut, aan het ontwerpen en bijvoorbeeld schema’s aan het tekenen in CAD.

Vrijheid en invloed

Het unieke bij DEMCON is dat je van kop tot staart iets ontwikkelt tot er een systeem staat dat echt werkt. De klant benoemt alleen de functies die het systeem moet hebben en dan ben je zelf de verantwoordelijk voor de invulling, je hebt dus veel vrijheid. Dat typeert DEMCON en maakt het werk hier uniek. Je kunt echt invloed uitoefenen. Er wordt naar je geluisterd en je kunt jouw aandeel of visie ook echt in een product terug zien.

Teamgevoel

We blijven op een groter wordende afdeling de kennis binnen de groep goed delen. Zo komen we met het hele team bij elkaar tijdens een scrum-sessie. We steken de koppen bij elkaar en je vertelt waar je mee bezig bent. Als ik ergens tegenaan loop, is de kans groot dat iemand anders dat al eens heeft moeten oplossen. Door elkaar goed te reviewen, voel je je als afdeling verantwoordelijk voor alles wat je levert, ook al ben je er niet direct bij betrokken. Dat teamgevoel, dat je met z’n allen systemen bouwt, is hier heel sterk en dat is goed voor de kwaliteit van producten. Dat is wat een DEMCON’er kenmerkt, die betrokkenheid bij zowel de firma, als bij het systeem.